Volgens de boeken moet de appelcider zo´n zeven tot tien dagen gisten voordat je kunt bottelen. Maar in diezelfde boeken staat niets over idioten die met willekeurige hoeveelheden appelsiroop, gist en suiker gaan experimenteren. Lees: mijn cider staat na bijna drie weken nog steeds vrolijk te gisten. Weliswaar niet zo actief als even geleden, maar toch: het waterslot laat elke minuut wel een belletje los. Verder is de geur boven het waterslot niet meer zo fris appelig als in het begin. Het ruikt nu wat zuur, zelfs een beetje whisky-achtig...In zekere zin is het de hoogste tijd om te gaan bottelen, maar zolang het nog gist, moet je daar zeker niet aan beginnen!
Je moet wat met je vrije tijd, dus heb ik besloten om een en ander in het zuur te gaan leggen. Volgens recept van Jurgen (zoek onder ´zuur´) heb ik komkommer en ui met azijn ingemaakt. Ik had natuurlijk niet alle ingrediënten in huis, dus zo heb ik het gedaan:
Biologische komkommer en uien in grote stukken gehakt. Stuk of 10 peperkorrels, een halve Spaanse peper in kleine stukjes en een beetje gemberwortel in plakjes erbij. Daarna biologische azijn met een paar flinke scheppen suiker aan de kook gebracht. Dit over erover gieten, de potjes afsluiten en na afkoelen in de koelkast zetten. Dan moet je een paar dagen wachten, maar ik weet uit ervaring dat ´t de volgende dag al heel erg lekker smaakt!
Dat was dus een groot succes, dus leek het me een goed idee om ook eens eieren in het zuur te proberen. Bijna hetzelfde recept als bij de komkommer, alleen geen suiker gebruiken. Ik had alleen veel te veel azijn klaargemaakt, dus - bij wijze van experiment - besloot ik om nog wat meer zaken in het zuur te zetten: tomaten, uien en knoflook. Ben benieuwd wat daar uitkomt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten