zondag 2 januari 2011

een kwestie van gisten

Afgelopen dinsdag, nu vijf dagen geleden, is experiment #2 in de vergistingsfles gegaan. De blog-editor kent het woord vergistingsfles overigens niet en geeft als een van de alternatieven "vergiftigingsdood"... Op zich wel toevallig dat ik hier nu op kom, want ik kwam het vandaag ook tegen, toen ik wat artikelen zocht over  ´alcoholgisting´. Hieronder overigens een kort filmpje dat ik gisteren maakte van de gisting-activiteit in de fles.


Alcoholgisting is een fermentatieproces, waarbij glucose (suiker) wordt omgezet in ethanol (alcohol) en koolstofdioxide. Het proces is anaeroob, dus er wordt geen zuurstof bij gebruikt. Je hebt er gistculturen, de juiste temperatuur en de juiste Ph-waarde voor nodig. Mocht er toch zuurstof bij komen, dan gaat de gist ´aeroob dissimileren´. Dat betekent dat er geen alcohol meer geproduceerd wordt, maar azijnzuur, melkzuur en methanol. Vooral bij dat laatste was ik even getriggerd, want methanol is de giftige alcohol-variant. Je moet er niet te veel van binnenkrijgen, want het kan leiden tot blindheid en ... "vergiftigingsdood".
Het schijnt dat er bij het maken van appelcider, net zoals bij alle wijn, altijd een kleine hoeveelheid methanol wordt aangemaakt. Maar veel te weinig om schadelijk te zijn. Dat wordt natuurlijk anders als je zou besluiten om appelwijn te gaan distilleren. Bij het ondeskundig stoken kunnen wel degelijk gevaarlijke hoeveelheden methanol worden aangemaakt. Nou ja, ik was ´t toch niet van plan en het is bovendien bij wet verboden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten