donderdag 24 februari 2011

Herman

Afgelopen zaterdag is Herman in ons leven gekomen. We gekregen ´m van buurmeisje A., die stond ermee op de stoep: "Je moet ´m wel meteen goed verzorgen, hoor. Het staat precies op dit briefje." Als food-adept was ik meteen geboeid, ook al hou ik er niet van om ongevraagd de zorg van welk levend wezen dan ook in de schoenen geschoven te krijgen.

Herman is een vriendschapskoek. Althans, dat kan hij worden, als je de natte, taaie deegbal die hij nu nog is, goed verzorgt. Dat betekent vooral dat je ´m afgedekt met een theedoek wegzet op een warme plek, dagelijks roert en na vijf dagen een keer te eten geeft (bloem, suiker en melk). Na tien dagen deel je ´m in vijf porties, geef je er vier weg aan vrienden of familie en bak je de koek van het vijfde deel. Omdat het de bedoeling is, dat we ´m ook echt gaan eten, wilde ik eerst weten wat er in zit. Herman wordt bij wijze van kettingbrief doorgegeven, dus de precieze herkomst is niet te achterhalen. Wel is na enig googlen duidelijk dat hij bestaat uit: water, melk, suiker, gist en bloem. Je kunt ´m (zonder de melk) ook eenvoudig zelf opstarten. De enzymen zorgen ervoor dat het deeg niet kan bederven.
Waar het gebruik precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Vrijwel alle Nederlandse webloggende huismoeders citeren dezelfde bron die vermeldt dat ´Herman (ook wel bekend als Pleun) een Deens gebruik is uit de tijd dat er nog geen koelkasten bestonden en dit de enige manier was om steeds brood te kunnen maken.´ Er wordt in deze artikelen gesproken van een zuurdesemketting.
Er is ook een link met Amish friendship bread, dat op dezelfde manier wordt doorgegeven. De traditie komt schijnbaar van de eerste pioniers in Amerika, die zo aan hun brood kwamen. De basis voor dit recept was slechts bloem, suiker en water. Fermentatie begon door natuurlijke gisten uit de lucht.
Verder kwam ik een Amerikaans artikel tegen dat melding maakt van de ware rage rond vriendschapsbrood in de jaren ´70. Logisch, dit past natuurlijk perfect in de ´flour power´...
Maar eigenlijk wilde ik vooral weten waarom Herman Herman heet. Ik heb maar een enkel artikel kunnen vinden met een verklaring: namelijk dat Herman zou staan voor ´zwervend´. Een brood dat de wereld over zwerft zonder duidelijk doel? Maar na wat verder zoeken, kan ik nergens bewijs vinden voor die betekenis. Herman is een Germaanse naam die staat voor ´soldaat´ (´hari´ / ´heer´ = leger). Een soldaat die zwerft dan?
Er zijn ook nog bronnen die menen dat Herman uit Noorwegen komt, en dat het fenomeen ook in Italië bestaat en daar Padre Pio´s Cake heet... 
Tot slot heb een paar links gevonden die spreken over ´Herman, the German Friendship Cake´. Zal het dan zo simpel zijn dat German verhaspeld is tot Herman? Laat ik dat dan maar voor zoete koek aannemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten