De twaalf flessen cider, die ik twee weken geleden bottelde zijn sinds vandaag op. Dat heeft in dit geval weinig te maken met mijn persoonlijke alcoholconsumptie of de sublieme kwaliteit van de cider. De koolzuurvorming in de flessen ging de afgelopen week zo snel dat de stoppen een voor een omhoog kwamen, slechts tegenhouden door de stalen kooitjes. Spoedig consumeren was het devies. De meeste flessen begonnen direct na het openen flink te schuimen en bij een van de laatste spoot de cider wel twintig centimeter hoog. Net niet tegen de onderkant van de keukenkastjes.
Conclusie: het is een slecht plan om - als de most vrijwel is uitgegist - extra siroop toe te voegen. En als dat dan niet verder wil gisten, dan maar te gaan bottelen. Want het kleine beetje overgebleven gist is blijkbaar nog voldoende om van de flinke hoeveelheid suiker veel te veel koolzuur te maken.
En verder denk ik dat je beter met cidergist kunt werken dan met champagnegist. Cidergist gaat eerder ten onder aan de zelfgemaakte alcohol, terwijl champagnegist blijft doorwerken tot boven de 10 procent.
Al doende leert men. Maar cider maken van biologisch appelsap, dat ga ik zeker nog eens doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten