Mijn broer is kok. Ik heb altijd al graag gekookt, maar hij heeft mij nog enthousiaster gemaakt om ECHT te gaan koken. Afgelopen zondag spraken we af om samen onion-cranberry chutney te gaan maken. Zijn recept is beproefd (en al uitgebreid door mij geproefd). Leuk dus om het zelf eens te gaan maken...
Basisingrediƫnten zijn ver- schillende soorten azijn, uien, appel, tomaten, courgette, cranberry's en suiker. Voor een mooie structuur is het belangrijk om de ui, appel, tomaat en courgette in kleine, gelijke blokjes te snijden. Even aanbakken in zonne- bloemolie, dan de azijn erbij. Samen met kruiden en specerijen als kruidnagels, laurier, kaneel, chili en mosterdzaad moet deze chutney zeker een paar uur inkoken. Zodra dit op het vuur staat heb je tijd voor andere dingen. Bijvoorbeeld het maken van pickled onions. Daar zal ik een andere keer over schrijven. De chutney is klaar als je met een spatel over de bodem van de pan kunt strijken en de chutney niet meteen samenvloeit. Dan het afvullen in de pot. Een goeie chutney moet wel een paar maanden in de pot rijpen, dus is het zaak om hygiƫnisch te werken. Daarom hebben we de potjes (kleine maat, 110 ml) en de schroefdeksels een tijdje in water gekookt.
Daarna meteen afgevuld met de chutney en het deksel erop gedraaid. We hebben ook nog een paar grotere weck-potten gevuld, en deze even ´geweckt´. Dat had ik nooit eerder gedaan, leuk dus om dat ook even mee te maken. Ik denk niet dat ze het gaan halen, maar de geweckte potten moeten wel twee jaar goed blijven...
We hebben dezelfde avond meteen wat verse chutney gebruikt voor een toastje met biologische Coburgerham. Nu al geweldig lekker. En het wordt alleen nog maar beter!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten