Ik was laatst van plan om een chèvre te gaan maken en had al twee pakken geitenmelk in huis. Maar, ook al staat het recept hiervoor aan het begin van hoofdstuk ´kaasmaken voor beginners´, ik zag het nog niet zitten er al aan te beginnen. Je moet er namelijk een startcultuur voor bereiden en ook met stremsel gaan werken. Te veel gedoe op een moment dat je de kop bij andere zaken hebt.
Maar de geitenmelk zat inmiddels al bijna op de uiterste houdbaarheidsdatum en ik vond het wat overdreven om de twee pakken binnen een dag te consumeren. Dus besloot ik een poging te doen om het bescheiden succes van mijn vorige panir te overtreffen. Alleen deze keer dus met geitenmelk.
Ik heb deze keer precies de juiste verhouding citroenzuur / melk aangehouden. Dat is 38 ml citroensap per liter melk. De werkwijze nog een keer in het kort:
Melk onder af en toe roeren rustig aan de kook brengen, en als het kookt meteen het gas uitzetten. Het citroensap erdoor roeren, en als het goed is (zo niet, iets meer citroensap toevoegen) schiet de melk in de schift en ontstaat de wrongel. Direct afgieten in een vergiet met kaasdoek, en na een paar minuten - als de meeste wei eruit is gelopen - de kaasdoek dichtbinden. Vervolgens de kaasbol onder iets zwaars leggen, zodat de wei er gedurende ongeveer vier uur verder wordt uitgeperst. Klaar! Dit is één van de snelste slowfood recepten die ik ken...
Het mooie van deze kaas is natuurlijk dat ´ie meteen klaar is en je gelijk kunt proeven: verrassend lekkere smaak, maar nog wel ietsie droog en je mist ook het zout. Toen kwam iemand anders op het lumineuze idee om er fetablokjes (nee Google, geen bètablokkers) van te maken. Ik heb de panir in blokjes van 1 cm gesneden, en ze in de olijfolie gezet, met een beetje zout en wat geperste knoflook.
Proefrapport, na een paar dagen ´rijpen´ in de koelkast (zeer subjectief, niet steekproefsgewijs, kleine testgroep en volkomen bevooroordeeld): FANTASTISCH. De panirblokjes zijn nog steeds stevig, maar niet droog meer. Na de knoflooksmaak (okee, de volgende keer kan het wat minder dan één teen per potje) komt de subtiele smaak van de geitenkaas naar voren.
Nee, mij hoor je niet mekkeren. Dit is gewoon goed.
Hallo Simon,
BeantwoordenVerwijderenIk ben benieuwd naar je bewaarmethode.
Na een paar dagen was het nog prima. Heb je ook een potje wat langer bewaard? Hoe lang zou je zo´n potje `panir in olie` kunnen bewaren?
Is het iets voor bij de borrel, uit het vuistje, of bak je ze dan in de olie voor een lekkere curry?
Ha Wouter, Mian,
BeantwoordenVerwijderenDank voor de reactie. Leuk dat jullie dit recept ook hebben geprobeerd. Ik heb de Panir met knoflook in olijfolie zelf niet langer dan een week bewaard (was te lekker), maar ik weet zeker dat wel wat langer kan: de olie sluit de kaas helemaal af van lucht, dus een paar weken moet kunnen (denk aan fetablokjes in olie). Panir met knoflook in olie is echt iets voor bij de borrel. Maar gebakken Panir is een goeie combi bij het recept ´Saag Panir´, uit de Indiase keuken. Veel succes, en als jullie zelf nog een goeie vondst hebben, dan hoor ik het graag! Groeten, Simon