dinsdag 31 januari 2012

hij is braaf...

Ik ben in het algemeen geen held, en als het om kreeften gaat, dan val ik waarschijnlijk zelfs in de categorie ´regelrechte schijterds´. En toch kon ik - vlak voor Kerstmis - de excel- lente aanbieding van onze huissuper niet weerstaan: een ingevroren Canadese kreeft voor nog geen tien Euro. De prijs was niet eens zo´n issue: vooral het idee dat ik kreeft kon eten, zonder het dier zelf van het leven te moeten beroven, sprak mij geweldig aan.
Afgelopen weekeinde deed zich de eerste geschikte mogelijkheid voor om de kreeft te bereiden: vriend P. kwam te eten. En daar waar P. de mogelijkheden om ons te shockeren meestal niet onbenut laat, daar pretenderen wij hem terug te kunnen pakken door hem iets te serveren, dat hem kan ontregelen. Zo hebben we hem de laatste keer een aan scheurbeuk grenzende kick laten eten aan de - ook voor onszelf onverwacht machtige - ´vergeten Hollandse groenten´. En nadat we hem eens escargots hadden geserveerd, wilde hij - in aanloop naar het volgende etentje - toch graag vantevoren afstemmen, dat hij alles prima zou vinden, ´als jullie me maar niet weer slakken gaan voeren´. 
Dus nam ik me voor om mijn fobie voor de familie der geleedpotigen even te boven te komen, en de kreeft te gaan bereiden. Voor het koken van de kreeft, en het daarna verder bereiden van de soep, heb ik het recept van de Schotse kok Nick Nairn gevolgd. Zijn boek ´cook school´, dat ik met Kerst van broerlief kreeg, bevalt uitstekend.
Allereerst de in de koelkast ontdooide kreeft gedurende 4 minuten gekookt in water met wat zout. Vervolgens het vuur uitgezet, en ´m nog 15 minuten in hetzelfde water rustig door laten garen. Daarna de kreeft uit het water gehaald, even laten afkoelen en begonnen met het schoonmaken. Da´s een klus die ik wel interessant vond, maar niet echt heel fijn. Ze blijven je toch aanstaren, hè, die kleine kraaloogjes op steeltjes... En ook al weet je het van tevoren, het blijft toch een teleurstelling om te zien hoe weinig vlees je uiteindelijk overhoudt, van 350 gram kreeft. Maar de zachte, zoete smaak van het staartvlees, maakt gelukkig weer heel veel goed!
Vanaf hier heb ik deels het recept voor ´shellfish stock´ gevolgd. Dus alle ´afval´ van kop, lijf en scharen op hoog vuur in olijfolie geroerbakt. Na vijf minuten een gesnipperde uit, wortel, teentje knoflook, twee tomaten, korianderpoeder, en wat tomatenpuree toegevoegd. Steranijs had ik niet, dus daarvoor in de plaats heb ik wat dragon gebruikt. Na 5 minuten afgeblust met een halve fles witte wijn en wat kookvocht, en dat een tijdje laten inkoken. Vervolgens de bouillon een paar keer gezeefd, op smaak gebracht met peper en zout, en afgebonden met crème fraiche. En natuurlijk het kreefenvlees in blokjes erdoorheen geroerd.
Oordeel van C.: "Deze soep is restaurant-waardig!". En vriend P? Die had ondertussen afgebeld vanwege een stevige griep, en daar was ikzelf dan weer een beetje ziek van. Nou ja, volgende keer beter. Maar het mag ook gewoon net zo goed zijn als deze.


3 opmerkingen:

  1. Tja als ze afbellen is wel een anti-climax!Ben ook geen held op het gebied van kreeft, levend koken heb ik me nooit aan gewaagd!
    Wel leuk dat je 'm voor een prikje gevonden hebt, het soepje klinkt wel lekker, maar 1 vraagje werd het kreeftenvlees niet taai door het 15 minuten nagaren? Ik zou daar bang voor zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, balen, maar ik pak ´m morgen terug. Ik heb een Haggis van MacSweens in huis gehaald, die krijgt hij te eten met tatties and neeps :-)
    Als ik eerlijk ben heb ik geen vergelijk. Zou dus best kunnen dat ´t vlees veel malser kan, als je ´t niet zo lang laat na garen. Maar taai was ´t niet en ik vond de smaak erg goed. ´t Was overigens wel een recept van een Schotse kok, en dat zijn wel taaie rakkers, hè...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, ik was niet op de hoogte, moest effe googlen, ben in het geheel niet thuis in de Schotse keuken! Dat boek van Nick Nairn lijkt me ook wel wat, vooral dat hij steranijs bij de kreeft wil gebruiken vind ik een goed idee, bij mosselen in het kookvocht gaat dat namelijk ook heel goed heb ik ontdekt.
    Als men me dat een paar jaar geleden gevraagd zou hebben 'steranijs bij vis' had ik waarschijnlijk gereageerd met 'ben je helemaal gek geworden!' mijn ervaring is wel niet teveel, want het overheerst snel!

    Lees wel hoe het met de schapenmaag afloopt...
    groet eric

    BeantwoordenVerwijderen