woensdag 1 juni 2011

appel-rabarber-chutney

Een paar weken geleden kocht ik bij ons tuincentrum een rode peper plant. Ik kook zelden met Spaanse pepers, maar de plant was te mooi om te laten staan. De pepers die er al aan hingen waren op dat moment nog groen, maar volgens het kaartje zouden ze rood worden. En pittig. Toen ik ze bij thuiskomst telde, waren het er precies dertien. Op zich jammer, maar omdat ik niet in bijgeloof wil geloven, heb ik ze er allemaal aan laten hangen. De afgelopen week werden er een paar rood en dus rijp; ik moest maar eens wat verzinnen voor die pepers. Ik heb gezocht naar een recept voor sambal en vond iets op deze site. Rabarber-appel sambal! Dat leek me leuk om te maken, vooral omdat ik toevallig rabarber in huis had gehaald. Voor dit recept heb je ook koriander nodig, en daarvan heb ik genoeg staan. Opgekweekt in eigen kas! Ik heb wel een eigenwijze draai aan dit recept gegeven en ik noem het dan ook ´appel-rabarber-chutney´: 
Snijd twee appels (Granny Smith) en drie rabarberstengels in kleine blokjes. Doe die in een pan met 100 gram suiker en een paar eetlepels azijn. Breng dat aan de kook. Snijd ondertussen een paar Spaanse pepers in kleine blokjes (ik heb de zaadlijsten verwijderd) en doe het zelfde met wat teentjes knoflook. Voeg dat bij de kokende appel en rabarber. Beetje citroensap toevoegen (had ik niet in huis dus ik nam voor de smaak wat citroenmelisse uit eigen kas), en als de chutney bijna is ingekookt de fijngehakte koriander erbij. Toen ik tijdens het koken de vreemde, weeïg zoete geur opsnoof, dacht ik: laat maar zitten, dit wordt helemaal niks...
Ik heb toch doorgezet en een paar potjes uitgekookt en gevuld. Maar nu ik de afgekoelde chutney een paar uur later proef, blijkt die erg lekker geworden. Had wel wat pittiger gekund, maar de smaak is voor mij verrassend nieuw en subtiel. Door de koriander en het pittige is het weliswaar ´India´ wat ik proef, maar toch ook weer helemaal anders. Lekkerrr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten