Wij waren laatst op bezoek bij vrienden. Terwijl de vrouwen aan de koffie gingen, vroeg hij of ik even met hem wilde meelopen: "ik wil je iets laten zien, maar de vrouwen hebben daar toch niks mee". In de achtertuin had hij zijn eigen rookoven gebouwd. Het was gewoon een gietijzeren pannetje op een eenvoudige elektrische kookplaat, met daarop een aluminium chinese stoompan in twee verdiepingen, en een doek eroverheen. Het zaagsel, dat in de onderste pan werd verhit, had hij gehaald in de dierenspeciaalzaak, en was eigenlijk bedoeld voor muis of cavia. Maar het was volgens hem ook prima geschikt voor kip. Om precies te zijn, het roken van enkele kipfilets, die een verdieping hoger in de chinese stoompan lagen. Hij had ze van tevoren alleen even een uurtje gepekeld in water met zeezout en daarna, zonder gebruik van kruiden, warm gerookt. De smaaktest, waar de vrouwen overigens wel degelijk interesse voor toonden, wees uit: briljant!
Ik bedacht me gisteren dat ik nog een kant en klare rookzak had liggen, voor gebruik in de oven. C. was de stad in, dus ik had voldoende tijd om te klooien en ook ´s zoiets te proberen. De rookzak, van Finse makelij, heeft een dubbele bodem, waar het zaagsels in zit, om precies te zijn: ´natural hickory wood chips, hardwood syrup and natural sugars´. Het aluminium zak bleek zo groot dat ik ´m makkelijk in tweeën kon knippen: één voor een paar kipfilets, en één voor wat aardappelen. Voor het roken moet je de oven eerst maximaal voorverwarmen op 250 °C, en ´m tijdens de eerste 15 minuten van de bereidingstijd op deze temperatuur houden. Daarna moet ´ie terug naar 190°C voor de resterende tijd. Zowel de kipfilets als de aardappelen hadden 45 minuten nodig. Ons oordeel over de kipfilet: ´geweldig´. De gerookte aardappel zat in de categorie ´apart, maar op zich wel lekker´, al pakte de aardappelsalade die ik ervan maakte unaniem ´zeer goed´ uit.
Smaaktechnisch is het warm roken op deze manier dus een blijvertje, maar dan vooral nadat we een fatsoenlijke afzuigkap hebben geïnstalleerd. Toen we vanochtend na een rondje fietsen weer thuiskwamen, vonden we dat het in de woonkamer rook naar een oud kasteel. Natuurlijk wel eentje waar de dag ervóór een groot feest is geweest.
Ik bedacht me gisteren dat ik nog een kant en klare rookzak had liggen, voor gebruik in de oven. C. was de stad in, dus ik had voldoende tijd om te klooien en ook ´s zoiets te proberen. De rookzak, van Finse makelij, heeft een dubbele bodem, waar het zaagsels in zit, om precies te zijn: ´natural hickory wood chips, hardwood syrup and natural sugars´. Het aluminium zak bleek zo groot dat ik ´m makkelijk in tweeën kon knippen: één voor een paar kipfilets, en één voor wat aardappelen. Voor het roken moet je de oven eerst maximaal voorverwarmen op 250 °C, en ´m tijdens de eerste 15 minuten van de bereidingstijd op deze temperatuur houden. Daarna moet ´ie terug naar 190°C voor de resterende tijd. Zowel de kipfilets als de aardappelen hadden 45 minuten nodig. Ons oordeel over de kipfilet: ´geweldig´. De gerookte aardappel zat in de categorie ´apart, maar op zich wel lekker´, al pakte de aardappelsalade die ik ervan maakte unaniem ´zeer goed´ uit.
Smaaktechnisch is het warm roken op deze manier dus een blijvertje, maar dan vooral nadat we een fatsoenlijke afzuigkap hebben geïnstalleerd. Toen we vanochtend na een rondje fietsen weer thuiskwamen, vonden we dat het in de woonkamer rook naar een oud kasteel. Natuurlijk wel eentje waar de dag ervóór een groot feest is geweest.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten