Zeg je "Schotland" dan denk je niet meteen aan tomaten. En andersom ook niet... Toch ben ik nu een paar tomatenplanten aan het opkweken van een ras dat z´n roots heeft in Schotland: Ailsa Craig. Ik kwam de naam tegen toen ik wat zaaigoed bestelde en moest meteen denken aan onze herfstvakantie aan de Schotse westkust, een paar jaar geleden. Daar heb ik deze foto gemaakt. Ailsa Craig is een eiland dat lang geleden is ontstaan als een vulkaan: de ´kraag´ is inmiddels geĆ«rodeerd, maar de centrale kolom van basalt is gebleven. En die zie je vanuit de kust als een mooi bolvormig eilandje aan de horizon. Een Schotse tomatenkweker moet rond 1925 - toen hij de tomaat op de markt bracht - hebben gedacht dat die mooie ronde vorm van het eiland goed paste bij zijn nieuwe tomatenras en gaf haar dezelfde naam.
Ailsa Craig tomaten staan bekend om hun goede smaak. Dat heeft er schijnbaar mee te maken dat deze tomaten nog zogenaamde ´groenkraag´ of ´greenback´ tomaten zijn: ze worden tijdens het rijpen niet egaal rood, maar blijven rond de kroon (wat langer) groen. Dit bladgroen in de vrucht zorgt ervoor dat er extra suiker wordt aangemaakt, waardoor de tomaten zoeter en dus smaakvoller zijn.
Je komt dit soort tomaten overigens niet zo vaak meer tegen. Het gen, verantwoordelijk voor die groene kraag, is er bij de meeste tomatenrassen in de loop der jaren systematisch uitgekruist, omdat men er van uit ging dat de consument liever een mooie, egaal rode tomaat heeft...
Anyway, hoe de smaak ook zal zijn, ik vind het al mooi dat ik nu een tomaat kweek met dezelfde naam als mijn Schotse voorvaderen: Craig, zoals je het zegt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten