zondag 6 januari 2013

kreeft en soep

Kreeg ik van de week een telefoontje van broerlief:
- "Ze zijn er weer!"
- "Wat?"
- "Kreeften bij appie. Voor 4,99 per stuk!"
Dat vond ik wel een goeie deal, dus ik vroeg hem er een paar voor me mee te nemen. Uiteindelijk heb ik er zeven meegekregen. Ik had vorig jaar ook zo´n Canadese hele kreeft gekocht. Afgezien van de onzin-teksten op het etiket ("vers ingevroren", en "het leven is genieten") was die gewoon goed. Alleen toen betaalde ik er twee keer zoveel voor...
Gisteren heb ik er meteen maar een ontdooid en daar een kreeftensoep gemaakt, die zelfs door C. - die gruwt bij het zien van een kreeft - als ´culinair´ wordt aangemerkt. Het recept heb ik bij elkaar gegrasduind uit verschillende bronnen en verder afgestemd op m´n eigen ervaring en hetgeen we in huis hadden. Gezien het grote succes en mijn slechte geheugen vond ik het verstandig om e.e.a. vast te leggen:
Eerst een roux gemaakt van 60 gram roomboter, 60 gram speltbloem en net zoveel melk om de dikte OK te krijgen. Achteraf bleek dat veel te veel roux, want uiteindelijk heb ik ongeveer de helft voor de soep gebruikt.
Vervolgens heb ik de kreeft gekookt volgens de methode van Nick Nairn (schotse tv-kok): 4 minuten koken in zout water en daarna het gas uitzetten en de kreeft nog 15 minuten in het water laten liggen.
Ondertussen heb ik twee uien, een prei en een wortel gesnipperd en aangefruit in wat olijfolie en ietsie roomboter. Daarna de kreeft schoongemaakt en al het vlees apart gezet. Alle schaaldelen en poten heb ik bij de uien, prei en wortel gedaan en meegebakken. Dit afgeblust met witte wijn en hier een klein blikje tomatenpuree doorheen geroerd. Dit mengsel een minuut of vijf laten doorkoken en daarna dit mengsel door een zeef gehaald en het vocht in een aparte pan laten lekken. Om zoveel mogelijk smaak uit de groenten en schaaldelen te halen, heb ik ze daarna nogmaals in de pan opgebakken, weer afgeblust en gezeefd. Dit vocht heb ik vervolgens door de roux geroerd en de soep daarna op smaak gebracht met versgemalen peper, Maldon zeezout, palmsuiker, dille en een heel klein beetje dragon. Als laatste het kreeftenvlees erdoor en ... klaar. Thanks 10us!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten