maandag 12 september 2011

appelsambal

Beter een goede buur dan een verre vriend, maar liever nog allebei. Zo proefde ik ooit bij mijn goede vriend P. een geweldige appelsambal, die hij van zijn Indonesische buurvrouw had gekregen. Best mogelijk dat die ook in de betere toko verkrijgbaar is, maar in de reguliere winkels ben ik zo'n sambal nooit tegengekomen. Met andere woorden: zelf maken! Gelukkig blijft onze rode peperplant goed produceren, dus kon ik met pepers uit eigen kas aan de bak:
Eerst twee uien gesnipperd en in zonnebloemolie gefruit. Hier een hand vol fijngesneden kerstomaten aan toegevoegd. Daarna twee Elstar appels in kleine blokjes gesneden, en vijf pepers fijngehakt, en dit met de uien en tomaten laten meebakken. Dit mengsel na een paar minuten afgeblust met wat appelcider azijn en verder op smaak gebracht met een flinke theelepel kerriepoeder, wat ketjap, zout en een beetje suikerstroop. Daarna de sambal even met de staafmixer fijngehakt en nog een keer kort gebakken. En uiteindelijk hield ik van dit alles niet meer dan twee kleine potjes sambal over. Niet heel veel dus, maar wel heel veel smaak.
Ik ben geneigd dit stukje te besluiten met een flauwe woordgrap over hoe deze sambal heet, maar die ligt te veel voor de hand. Wel scherp blijven...

4 opmerkingen:

  1. Gisteren kwam een vriendin met een zak vol appeltjes, in (bijna) alle soorten en maten. Ernaast lagen al sinds een dag twee rode pepertjes uit eigen tuin...
    En natuurlijk dacht ik toen aan de appelsambal van een ooit-aangetrouwde-oom. Vanwege dat "ooit" was ik op internet aangewezen en vond ik dit aantrekkelijke recept! Straks gelijk proberen.
    Mariken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Mariken, succes met de sambal. Mooi dat je verschillende soorten appels hebt: met het zoet en zuur zit het dan wel goed. Laat ´s weten of het gelukt is & of je nog tips hebt: meestal ga ik van een basis recept uit, en geef er daarna een draai aan. Pakt meestal wel OK uit; in het geval van deze sambal was ´t erg goed. Succes!
    Gr. Simon

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb het ong. zo gemaakt. Zonder de ketjap, met een beetje gula jawa en limoensap. Een theelepeltje chaat masala, ben bang dat het me nooit meer zo goed lukt.
    Beginnersluck!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Laurens,
    Dat heb ik ook vaak: je probeert wat uit, en als het dan super-goed uitpakt, dan baal je dat je de precieze hoeveelheden niet hebt opgeschreven ;-) Goed idee, die gula jawa en limoensap... Dank voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen