Mijn vorige cider experiment met appel- en ahornsiroop (cider # 5) lijkt een groot succes te worden. De cider heeft - twee weken na het bottelen - een fijne zoete smaak, is niet zuur, en begint langzaam aan wat koolzuur te ontwikkelen zonder meteen explosief te worden. Nog een paar weken afwachten; vier weken na het bottelen zou de cider goed drinkbaar moeten zijn... Deze cider verdient wellicht dus navolging, maar ik kon het niet nalaten een nieuw experiment te starten. Afgelopen woensdag heb ik 8 liter cider gemaakt van op basis van biologische appel-/zwarte bes siroop. De verhouding appel/bes is 94/6. Eerst een paar liter water opgekookt en hierin 3 flessen (400 ml) siroop en 750 gram biologische kristalsuiker opgelost. Na afkoelen tot ca. 40 graden heb ik dit mengsel in de 10 liter vergistingsfles gegoten (fles gereinigd met mengsel van sulfiet en citroenzuur). Twee theelepels gistvoedingszout en een theelepel citroenzuur (kristallen) toegevoegd. Daarna de vergistingsfles met gekookt en afgekoeld water afgevuld tot 8 liter. Toen de temperatuur onder de 35 graden was heb ik de gist (5 gram champagnegist) toegevoegd. Het soortelijk gewicht van de protocider was iets meer dan 1080, waarmee het alcoholpercentage op ruim 10 % moet gaan uitkomen... De fles staat inmiddels al twee dagen fors aan het bruisen en kolken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten